Wat is fysiotherapie?

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Degene die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut: de specialist in beweging. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. Hier leest u daar meer over. Wat de fysiotherapeut doet, hoe een behandeling in z’n werk gaat en hoe de kwaliteit ervan gewaarborgd is. Kortom, een nadere kennismaking met uw fysiotherapeut.

 

Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie

Sinds 2006 is het mogelijk om zonder verwijzing van een arts naar de fysiotherapeut te gaan. Wanneer u denkt dat fysiotherapie voor uw klacht de beste behandeling is, kunt u zich bij mij aanmelden. Bij uw de eerste afspraak krijgt u een intake of screening waarbij vastgesteld wordt of u bij mij, als fysiotherapeut, aan het juiste adres bent.

Als ik u met fysiotherapie kan helpen leg ik u een behandelplan voor dat meestal direct van start gaat. Naast mijn behandeling draagt ook uw eigen inzet bij aan een vlot herstel. Hiertoe krijgt u gerichte oefeningen die u thuis kunt doen.

 

Hoe gaat de 1ste behandeling?

Wat gebeurt er tijdens de eerste behandeling?
Tijdens de eerste behandeling voert de fysiotherapeut een uitgebreid vraaggesprek met de patiënt. Ook voert hij of zij een lichamelijk onderzoek uit. De fysiotherapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Ook bekijkt de fysiotherapeut of de patiënt andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven zijn aan de klacht. Afhankelijk van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt.

 

Wat is een behandelplan?

Dit behandelplan is maatwerk. Elk mens is anders, elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht en de ernst ervan. Naast het behandelen van klachten besteden we ook veel aandacht aan het voorkomen van terugkeer van uw klachten.

 

Wat gebeurt er in een behandeling?

Een fysiotherapeutische behandeling duurt een 25 min tot een half uur en kan bestaan uit adviseren, informeren, oefenen en sturen van bewegingen, coördinatieoefeningen, spierkrachttraining, het voorzien in hulpmiddelen en/of massage.

 

Kwaliteit

Open communicatie tussen patiënt en therapeut is van belang voor spoedig herstel.